Η γυναίκα καπνίστρια και οι επιπτώσεις στην υγεία της

«Πανδημία» καπνίσματος πλήττει τη χώρα μας… Στις ηλικίες 35 έως 44 ετών καπνιστές είναι το 57,9% των Ελλήνων και το 30% των Ελληνίδων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν πρόσφατα οι: κ.κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, πρόεδρος της ΕΠΕ, πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ, και η Χριστίνα Γκράτζιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Το Κάπνισμα και τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Ο πρόεδρος της ΕΠΕ, πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, στο πλαίσιο χαιρετισμού της εκδήλωσης, έκανε λόγο για το έργο της ΕΠΕ σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος. Στο πλαίσιο αυτό είναι η δημιουργία των ειδικών ιατρείων διακοπής καπνίσματος, η διοργάνωση σεμιναρίων σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή ειδικών και ειδικευόμενων πνευμονολόγων, καθώς επίσης και η σύσταση επιτροπής πιστοποίησης Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος.
«Σκοπός μας είναι να προσφέρεται η δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε καπνιστή που θέλει να απαλλαγεί από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, σε καλά οργανωμένα ειδικά πνευμονολογικά ιατρεία, όχι μόνο σε νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως ιδιαίτερο παράδειγμα Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί στις φυλακές Κασσαβέτειας του Νομού Μαγνησίας, όπου αρκετοί κρατούμενοι, με επιστολές τους, εκφράζουν τη θετική τους άποψη για χώρους στις φυλακές χωρίς τσιγάρο, και για την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν εποικοδομητικά για την υγεία τους το διάστημα έκτισης της ποινής τους. «Περαιτέρω», συμπλήρωσε κλείνοντας την ομιλία του, «το έτος 2010 είναι αφιερωμένο στους πνεύμονες. Ολοι, ως φορείς και ως άτομα, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε για ένα καθαρότερο περιβάλλον στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο».
Αρκετοί από τους καπνιστές παρακινούνται από τα παιδιά τους, τα οποία απαιτούν από τους γονείς να διακόψουν το κάπνισμα. Δεν ανέχονται τη μυρωδιά και τον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι και στα ρούχα των γονέων τους. Ακόμη και σε τόσο μικρή ηλικία, αντιμετωπίζουν το θέμα του καπνίσματος σοβαρά και ζητούν από τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο.
Επισκεψιμότητα και αποτελεσματικότητα Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος
Σύμφωνα με την κ. Γκράτζιου, διευθύντρια του ειδικού Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος στο «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο, στα Ιατρεία έχουν καταφύγει περισσότεροι από 18.000 Ελληνες, ηλικίας 40-45 ετών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, προσέρχονται για βοήθεια άτομα όλο και πιο μικρής ηλικίας, ακόμη και κάτω των 30 ετών.
Σχετικά με τα αποτελέσματα, αναφέρει πως περισσότεροι από το 60% των καπνιστών επιτυγχάνουν τη διακοπή έπειτα από ένα πρόγραμμα βοήθειας. Η επιτυχία εξαρτάται από τη λήψη της θεραπευτικής αγωγής και την παρακολούθηση του προγράμματος.
Οι σύγχρονες θεραπείες με βαρενικλίνη έδειξαν ότι τρεις στους τέσσερις καπνιστές (75%) κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα αμέσως έπειτα από το πρόγραμμα. Εξι μήνες αργότερα, το 51% συνεχίζουν να μην καπνίζουν, ποσοστό το οποίο φτάνει στο 45% ένα έτος έπειτα από το τέλος της θεραπείας.
Η μεγάλη επιτυχία της διακοπής του καπνίσματος μέσω των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος επιβεβαιώθηκε και σε μία πανευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 10 κέντρα από όλη την Ελλάδα. Η χώρα μας κατέλαβε την πρώτη θέση σε αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βαρενικλίνη, με το 71% των καπνιστών να κατορθώνουν να κόψουν εύκολα το κάπνισμα. Σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας, θεωρούνται από τους ειδικούς η προσωπική βούληση και θέληση του καπνιστή.
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.