«Ήπια» αποδέχονται οι Ιταλοί την απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ και εστιατόρια

Παρά τη συνήθη… γκρίνια των Ιταλών, οι αντιδράσεις κατά την πρώτη
ημέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους
χώρους, μπαρ και εστιατόρια ήταν τελικά πολύ πιο ήπιες και σαφώς
λιγότερες από αυτές που αρχικά αναμένονταν.



Τα μέτρα αυτά, μολονότι αφορούν 14.000.000 καπνιστές, θεωρούνται θετικά από το 87% των Ιταλών. Ο παραβάτης – καπνιστής θα τιμωρείται με πρόστιμο 27 ευρώ αν καπνίζει σε χώρο που απαγορεύεται και με πρόστιμο 275 ευρώ αν καπνίζει παρουσία ανηλίκων ή εγκύου γυναίκας. Οι καταστηματάρχες που δεν εφαρμόζουν το νόμο θα πληρώνουν πρόστιμο που φθάνει μέχρι και τα 2.200 ευρώ.

Η απαγόρευση αυτή θίγει ιδιαίτερα τα μπαρ και τα εστιατόρια, που θα πρέπει να διαμορφώσουν ξεχωριστούς χώρους για τους καπνιστές, μικρότερους από το 50% του συνόλου των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να διαθέτει ειδικό σύστημα εξαερισμού και αυτόματη πόρτα. Μόνο το 2% των καταστημάτων διαμόρφωσε τους κατάλληλους χώρους και φυσικά οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται έντονα για την αυστηρότητα των μέτρων.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Τζιρολάμο Σίρτσια, δήλωσε αποφασισμένος να επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις. Επιπλέον, δήλωσε ότι θα διατίθενται δωρεάν ειδικά σκευάσματα για όσους θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, ενώ σύντομα πρόκειται να αρχίσει εκστρατεία εναντίον του αλκοόλ.

«Πολλοί νέοι καπνίζουν και πίνουν, γιατί είναι θύματα μιας έντονης και επιθετικής διαφήμισης. Έχουμε υποχρέωση να τους προστατεύσουμε. Προσεχώς, θα παρουσιάσω διάφορα μέτρα εναντίον του αλκοόλ» τόνισε.

Για την ιστορία, αναφέρεται ότι ο πρώτος παραβάτης τιμωρήθηκε με πρόστιμο 27 ευρώ σε μπαρ της Νάπολης, μιας πόλης όπου «ανθεί» το λαθρεμπόριο τσιγάρων

in.gr – 10/01/05

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.