Εξαιρέσεις στην καπνοαπαγόρευση- Τι λένε ιδιοκτήτες μαγαζιών και αντικαπνιστές

Παραθυράκια αφήνει ο πολυσυζητημένος νόμος για την απαγόρευση του
καπνίσματος, ενώ οι εξαγγελίες περί ολοκληρωτικά «άκαπνων» μπαρ και
εστιατορίων φαίνεται πως δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Οι ιδιοκτήτες
νυχτερινών κέντρων κάνουν λόγο για αλαλούμ, ενώ οι αντικαπνιστές
υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος θα τους πνίξει στο καπνό!



Το πρώτο αμφιλεγόμενο σημείο είναι η εξαίρεση που προβλέπει το υπουργείο Υγείας για εστιατόρια, καφέ και μπαρ με χώρους έως 70 τετραγωνικά μέτρα, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα μπορούν επιλέξουν αν τα μαγαζιά τους θα είναι για καπνίζοντες ή μη. Η δυνατότητα αυτή δελεάζει τους περισσότερους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι οι «πρωταθλητές» του καπνίσματος αποτελούν συνήθως τη μεγάλη πλειονότητα των πελατών τους.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ιδιοκτήτη εστιατορίου έως 70 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή. Ο Νίκος Λάσκαρης έκανε μια μικρή έρευνα τους τελευταίους τρεις μήνες, η οποία πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει στην τελική απόφαση. «Κοιτούσα αυτό το διάστημα ποιες και πόσες παρέες χρειάζονταν τασάκι στο τραπέζι τους. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι ελάχιστες ήταν αυτές που δεν χρειάζονταν σταχτοδοχείο. Ακόμη κι εκείνες οι παρέες που η πλειονότητα τους απαρτιζόταν από μη καπνιστές είχαν ένα- δύο άτομα που κάπνιζαν».

Δίκοπο μαχαίρι είναι η απόφαση και για τους ιδιοκτήτες μπαρ, καθώς όποια απόφαση και αν πάρουν, μια μερίδα των πελατών τους θα δυσαρεστηθεί. Η ζυγαριά όμως, τείνει προς το «συμφέρον» των καπνιστών, αφού ανήκουν στη κατηγορία των «καλύτερων» πελατών τέσσερις στους δέκα ενηλίκους ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο όταν πίνουν το ποτό τους. «Είμαστε διχασμένοι, γιατί εάν δεν ακολουθήσουμε τον γενικό κανόνα περί απαγόρευσης του καπνίσματος, κάποιοι μπορεί να το δουν με άσχημο μάτι και να αναζητήσουν νέο στέκι. Από την άλλη, οι περισσότεροι πελάτες αλλά και το προσωπικό είναι καπνιστές» υπογραμμίζει η Ευτυχία Μπούρχα, ιδιοκτήτρια μπαρ που δεν ξεπερνά τα 70 τ.μ.

Υπάρχει όμως ένα επιπλέον ζήτημα που μπορεί να διαφεύγει από τους περισσότερους πολίτες, αποτελεί όμως μείζον οικονομικό θέμα για τους επιχειρηματίες. Οι σπόνσορες των καπνοβιομηχανιών προσφέρουν δελεαστικά ποσά για να φιγουράρουν στα τραπέζια διαφημιστικά τασάκια, αναπτήρες ή στους τοίχους και τις τζαμαρίες αυτοκόλλητα με το λογότυπό τους. «Μετά την εφαρμογή του νόμου, οι σπόνσορες θα επικεντρωθούν σε εκείνα τα καταστήματα που θα επιτρέπουν το κάπνισμα. Επομένως εάν απαγορεύσουμε την είσοδο στους καπνιστές, είναι πιθανό να χάσουμε μια καλή προσφορά από τις καπνοβιομηχανίες προκειμένου να προμοτάρουν τα προϊόντα τους», προσθέτει η κ. Μπούρχα.

«Υπάρχουν συστήματα εξαερισμού τελευταίας τεχνολογίας»

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ εστιατορίων άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων όπως και των μεγάλων νυκτερινών κέντρων λένε από την πλευρά τους πως ο νόμος έχει προκαλέσει ένα τεράστιο αλαλούμ, αφού δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικών χώρων για τους καπνίζοντες. Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, θα εκδοθεί νέα διάταξη για να ξεκαθαριστεί το θέμα.

Ωστόσο, όπως λέει ο Γιώργος Καββαθάς, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, στο κατάστημά του οποίου πραγματοποιούνται δεξιώσεις γάμων, ακόμη και η «ευνοϊκή» διάταξη περί χωριστών χώρων δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Τι να πω στους καλεσμένους ενός γάμου; Οι μισοί από δω και οι άλλοι μισοί που καπνίζουν να περάσουν δίπλα; Και τι θα γίνει στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης; Οι πελάτες πηγαίνουν να δουν το ίδιο πρόγραμμα, πώς θα τους χωρίσουν;».

Ο κ. Γιώργος Τσάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επικαλείται στοιχεία που καταδεικνύουν πως η απαγόρευση του καπνίσματος είναι η επιχειρηματική τους καταδίκη: «Περίπου 7.000 εστιατόρια έκλεισαν στη Γαλλία ενώ οι επιχειρήσεις εστίασης που έβαλαν λουκέτο σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία έφτασαν το 10%».

Η λύση πάντως που προτείνουν οι εστιάτορες ακούει στο όνομα «νέες τεχνολογίες». «Υπάρχουν συστήματα εξαερισμού τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα μπορούσαν να μπουν σε κάθε κατάστημα ισχυρίζονται».

Οι αντικαπνιστές πάντως ανησυχούν για έναν επιπλέον λόγο: «Ακόμη κι αν προσδιοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, μένει αναπάντητο εάν ο χώρος που θα φιλοξενεί τους μη καπνιστές θα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αλλά και το καλύτερο τμήμα του καταστήματος, κάτι που αποτελεί απαράβατο κανόνα στις υπόλοιπες χώρες- μέλη της Ε.Ε.», λέει ο κ. Αλέξανδρος Φωτεινός, Πρόεδρος του αντικαπνιστικού οργανισμού «Nosmoke.gr», ο οποίος σπεύδει να προσθέσει πως ο νέος νόμος αρκείται σε γενικολογίες.

Μάρθα Καϊτανίδη, Εύη Σαλτού
Δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

4 Comments

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *