Κάπνισμα και σχιζοφρένεια

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης σχιζοφρένειας αποδεικνύεται το κάπνισμα σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). 

Μάλιστα, όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. 
Οι ερευνητές από την Γερμανία και την Ελβετία με επικεφαλής τον καθηγητή Μπορις Κουεντνοου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα έχει επιπτώσεις στα γονίδια που έχουν σχετιστεί με την σχιζοφρένεια. 
Η εν λόγω ψυχική νόσος έχει γενετικές βάσεις, αν και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο εντοπισμός του γονιδίου που την προκαλεί. Μελετώντας, πάντως, το γενετικό υπόβαθρο της σχιζοφρένειας, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορισμένα γονίδια που θεωρούνται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, ένα από τα οποία είναι το γονίδιο TCF4. 
Στην ελβετο-γερμανική μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 1.800 άτομα, τα οποία κυρίως μέσω ακουστικών πειραμάτων και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα επιδρά στο γονίδιο TCF4, το οποίο ρυθμίζει μια πρωτεΐνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και έχει ήδη συσχετιστεί με την εκδήλωση της σχιζοφρένειας. 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το κάπνισμα επιδρά και σε άλλα γονίδια που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από σχιζοφρένεια. Επισημαίνουν εξάλλου ότι οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια, συνήθως καπνίζουν αρκετά τσιγάρα σε ημερήσια βάση. 
Κατά τον Δρ Κουεντνοου το κάπνισμα θα πρέπει στο μέλλον να περιλαμβάνεται μεταξύ των διαγνωστικών κριτηρίων για την σχιζοφρένεια. 
health.in.gr, ΑΠΕ, 27 Μαρ. 2012
3 Comments

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *