Ένα τσιγάρο αρκεί για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Ακόμα και ένα τσιγάρο την ημερα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, και μάλιστα περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους αλλάζουν τα δεδομένα για καπνιστές και επαγγελματίες υγείας που πιστεύουν ότι το κάπνισμα μερικών τσιγάρων την ημέρα κάνει λίγο ή καθόλου κακό. Προτείνει δε τη διακοπή του καπνίσματος αντί της μείωσης του αριθμού των τσιγάρων ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεμονωμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα ενός έως πέντε τσιγάρων την ημέρα σχετίζεται με μεγαλύτερο του αναμενόμενου κίνδυνο καρδιακής νόσου. Εξάλλου, η καρδιαγγειακή νόσος και όχι ο καρκίνος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας θνησιμότητας από το κάπνισμα, προκαλώντας περίπου το 48% των σχετιζόμενων με το κάπνισμα πρόωρων θανάτων.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το δεδομένο αυτό οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 141 μελετών και υπολόγισαν τους σχετικούς κινδύνους από το κάπνισμα ενός, πέντε ή 20 τσιγάρων ημερησίως.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι, οι άνδρες που κάπνιζαν ένα τσιγάρο ημερησίως είχαν το 46% του αυξημένου κινδύνου για καρδιακή νόσο και το 41% του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο του κινδύνου που έχουν όσοι καπνίζουν 20 τσιγάρα ημερησίως.

Για τις γυναίκες που κάπνιζαν ένα τσιγάρο την ημέρα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 31% και 34%, σε σχέση με τον κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων.

Μάλιστα, για τις γυναίκες ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν υπερδιπλάσιος με το ένα τσιγάρο την ημέρα, όταν οι επιστήμονες εστίασαν σε μελέτες που συμπεριελάμβαναν και άλλους παράγοντες.

«Αποδείξαμε ότι μια μεηάλη αναλογία του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου πηγάζει από το κάπνισμα μερικών μόνο τσιγάρων την ημέρα. Αυτό πιθανόν θα εκπλήξει πολλούς ανθρώπους. Αλλά υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί που μπορεί να εξηγήσουν τον αναπάντεχα αυξημένο κίνδυνο από το μικρό αριθμό τσιγάρων», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Και ο επικεφαλής καθηγητής στο ΠΑνεπιστήμιο της Οτάβα, Κεννεθ Τζόνσον, σχολιάζει ότι «μόνο με την πλήρη διακοπή του καπνίσματος προστατεύεται η υγεία μας. Και αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουν οι καπνιστές είναι ότι οι κίνδυνοι ξεκινούν από την στιγμή της έκθεσης στον καπνό είτε ενεργητικά, είτε παθητικά. Και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει μην σπεύδουν να υιοθετούν απόψεις για μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου από τα νέα καπνικά προϊόντα, καθώς κάτι τέτοιο είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί και δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *